tirsdag den 15. april 2014

SOMETHING ABOUT PAIN AND TATTOOS


Jeg synes efterhånden, at jeg har fået så mange tatoveringer forskellige steder på min krop, så jeg kan udtale mig om smerten og mine erfaringer omkring tatoveringer. Alle har jo en forskellige smertetærskel og jeg tror, at min er tilpas høj og ikke så følsom. Men en ting kan jeg sige, at alle folk der siger, at det "ikke gør ondt at få tatoveringer" lyver. Altså lyver meget. Ja, måske gør det ikke så ondt, som du forventede, eller det er ikke så intenst eller en "slem" smerte, men det gør ondt. Der er jo en person der sidder og prikker huller i din hud med en maskine, så selvfølgelige gør det ondt. Dog synes jeg ikke, at smerten er noget, som burde afskrække folk. Men du skal nok ikke tro, at din første tatovering skal være noget stort og prangende lige på ribbenene. Jeg synes desværre, at folk enten overdriver eller underdriver, når de er blevet tatoveret, som om at det bare var "a piece of cake", for det er det ikke. Smerten er en ting og plejen efterfølgende er en anden og lige så vigtig, som at få valgt det rigtige motiv. For kommentarer som "det gjorde ikke ondt" eller "det var ingenting", tror jeg altså ikke helt på. Dog varierer smerte utrolig meget. Selvfølgelig er placeringen det væsentlige, men nogle gange er du ganske ubemærket og kan sagtens koncentrere dig om andre ting og andre steder kan man nærmest ikke trække vejret og spænder i hele kroppen. Men generelt er smerten noget, som man kan holde ud, dog varierer det meget. Hvis man bare skal have lavet en lille tatovering, så ved man jo, at det hurtigt er overstået, men når man skal have en større, kan man godt frygte det lidt. Dog, hvis din tatovør skal lave skygger, farver osv, så bruger de jo en nål, hvor der er flere små nåle der ikke er så tykke og når han/hun, kører den over det samme sted i lang tid, så bliver man nærmest bedøvet. Men når vedkommende så skifter over til et andet sted, gør det skide ondt igen, igen.

Jeg har flest tatoveringer på mine arme, dog har jeg også på mit håndled, inderarm, hænder og nu også mit knæ. Min erfaring siger mig, at det gør mest ondt, hvor du er mest sensitiv(sjovt nok). Det værste jeg har prøvet var på min inderarm og helt klart på mit knæ. Hud der ikke udsættes for så meget berøring(inderarme, oversiden af føden, ribben, inderlår osv), gør nok mest ondt at få tatoveret, men samtidig er det sgu heller ikke rart, at blive tatoveret på sine knogler. Da jeg fik tatoveret mit knæ i fredags, var det helt forfærdeligt på selve knæskallen og på indersiden(siden) af mit knæ. Min knogle rystede og man kunne høre, at maskinen arbejdede "ekstra hårdt".

Der er mange, der spørger mig omkring tatoveringer, om hvordan det føltes, hvad det koster, hvor man skal ha' det lavet, hvordan kontakter man tatovøren, hvad skal man gøre, når den er lavet osv osv. Så jeg her er en liste af ting af råd, som jeg har fået gennem mine erfaringer. Og hold dig nu inden for loven, først når du fylder 18 år. Hvorfor har du så tralvt? Tiden skal nok komme og overvej tatovørens saglighed, hvis han/hun vil tatovere en der ikke er gammel nok. Lad være med at gøre noget dumt,  du skal nok blive gammel nok. Jeg ventede til min 18 års fødselsdag og da den endelig blev min, var jeg lykkelig.

Inden du skal tatoveres:
1. Overvej dit motiv. Hvis det er din første tatovering, som du skal have lavet, så tænk dig om. Betyder det noget for dig? Vil du måske kunne fortryde den? Hvad stilart vil du ha'?(minimalistisk, traditionelt, japansk osv) Vil du kunne stå inden for det om 50 år? Hvis du er i tvivl om dit motiv, så giv dig selv tid og lad vær med bare at gøre det. Hvis du er YOLO typen, så fuck det og gør det! Men tænk dig om. Når jeg skal få idéer til motiver og mangler inspiration, så søger jeg på tumblr. Og jeg søger selvfølgelig altid på "traditional tattoo", da det er den stil, som jeg har. Men søg derud af, og tegn eventuelt lidt på det. Vend dine tanker med dine venner og familie og vær sikker, inden at du kaster dig ud i det. Du kan få den fjernet igen ja, men det er IKKE billigt. Og overvej hvad du vil udståle, dødningehoveder og dolke osv, kan være stødende og skræmmende og kan stemple dig for noget, som du nødvendigvis ikke er. Overvej hvordan du vil have, at folk skal se dig. Jeg opfører mig utrolig pænt på min arbejde pga. mine tatoveringer, da folk måske godt kan se mig som lidt skræmmende. Man må jo bare bevise folk det modsatte og afkræfte deres fordomme. Så overvej hvordan det vil påvirke din person og ikke kun din krop. Og overvej hvad du vil i fremtiden og hvad tatoveringen kan betyde for det. Start småt og find din stil.

2. Overvej din tatovør. Gå ikke til en lille nusset en, der tatoveret i sin kælder. Det kan godt være, at det er din kammerat eller du kan få det for en hundrede krone, men husk nu... Hellere kvalitet end kvantitet, hvad angår tatoveringer. Find en tatovør, det har den stilart, som du godt kan lide. Kig på billeder. Find dem på facebook eller tag ud i deres butik, og se, hvad de har fået lavet. Hvis det er en lille tatovering, som du skal ha' lavet, behøver det måske ikke, at være et vildt fancy sted, men overvej det stadig. Nogle af mine første er lavet her i Næstved, hvor jeg bor og de er bare IKKE gode. Linjerne er ikke lige, ikke rigtige sorte, linjerne er "løbet", og da jeg skulle ha' den tegnet op, ramte vedkommende ikke de samme linjer(dem på mine hænder, som nu er så grimme) og kvaliteten fra dem og så mine store tatoveringer er sindssyg. At være tatovør handler ikke bare om at være god til at tegne, det handler om at kunne finde ud af folk kropsbygning og se, hvordan tatoveringen vil passe bedst i symetri med kroppen. Det handler om håndværk, om teknikker og tålmodighed. Man kan bruge udtrykket: "Gå ikke ned på udstyr" og i dette tilfælde er det en god tatovør. Jeg bliver personligt tatoveret i Helsignør hos Royal Tattoo(af tatovøren Ron Kupal). De er anerkendte og sindssygt dygtige. De er næsten alle engelsk talende og så talentfulde. Jeg vil hellere rejse 2 timer i tog, end at få noget i en ringere kvalitet. Det er min krop, det handler om.

3. Vær ikke bange for at spørge. Er du i tvivl om pris, er du i tvivl om placering, har du en idé, du mangler hjælp til, så vær ikke bange for at spørge din tatovør. Når jeg får en idé, som jeg er vild med, så skriver jeg til min tatovør på mail, omkring placering osv, og så sender jeg UDEN UNDTAGELSE altid billeder med. Enten noget jeg har fundet på nettet eller noget, som jeg selv har tegnet. Så har min tatovør en meget bedre idé om, hvad jeg har tænkt mig. Og vær heller ikke bange for at ringe til dem. De ser måske uhyggelige ud og man kan være nervøs, men de er super rare og det er jo deres arbejde at hjælpe og vejlede dig. Hvis min tatovør forslår noget omkring farver, placering og så videre, så giver jeg ham næsten ALTID bare lov til at gøre det. Jeg stoler på ham og hans evner, og han ved jo, hvad han laver. Hvis du er tvivl om noget som helst, så spørg. Du vil være nervøs, du vil være bange for smerten og det vil være grænseoverskridende, men hellere tal op eller spørg, så du ikke ender med noget, som du ikke vil have.

4. Vær tålmodig. Hvis man gerne vil tatoveret hos en anerkendt tatovør, så skal man være tålmodig. Jeg ved godt, at man super gerne vil have det lavet med det samme, når man har fået en god idé, men lad nu vær med at vælge en anden, bare for at få en tid. Jeg skulle vente 1 1/2 måned på at få mit knæ lavet og nu skal jeg vente yderligere 2 måneder, for at få lavet den anden, for dér har han først tid. Og det er fint nok. Jo flere jeg har fået, jo mindre utålmodig er jeg blevet. Så hellere vent på det helt gode, end at gå på kompromis.

5. Spar op. Tatoveringer er ikke billige, hvertfald ikke, hvis de skal være gode. Du kan sagtens for lavet en helt arm for 2000 kr, men den vil ikke ende ud godt. Min tatovør, som jeg synes er latterlig god, tager 1000 kr i timen(Hvilket faktisk ikke er dyrt). Og en stor tatovering tager mellem 2-4 timer, så i kan selv regne ud, hvor mange penge, som jeg har brugt... Men jeg er glad! Jeg har ikke fortrudt det! Så hvis du skal have en stor tatovering, så skal du ikke regne med at slippe billigt, så ha' en lille sjat penge til tatoveringer, hvis du ved, at du skal have mange. Det er da derfor, at jeg er så dårlig til at spare op!

6. Spis godt og sukkerholdigt. Når du skal tatoveres, kan du godt være utrolig nervøs, hvilket resultere i en manglede appetit, men det må du overvinde. Når du skal tatoveres, f.eks. om formiddag, så spis en god morgenmad. Noget med noget sukker, noget med fibre og noget som holder i lidt tid. Og hvis du skal tatoveres i længere tid, så tag snacks med. Min tatovør rådede mig til at tage en masse slik med sidst. Ikke noget light, ikke noget sukkerfrit, for din krop har brug for det. Når nålen rammer huden, så går din krop i forsvar og går måske i chok. Da jeg blev tatoveret på mit knæ, fik jeg det dårligt, fordi det gjorde så ondt, så jeg drak en masse cola, spise mentos og chokolade. Fuck kuren den dag, tænk på din krop i den givende situation. Og husk at drikke en masse! Din krop vil ikke være tilfreds med, hvad du har gang i!

7. Træk vejret! Når man bliver tatoveret, har man en tendens til at holde vejret, spænde og ikke trække vejret dybt, og det er det dummeste, du kan gøre. Træk vejret og træk det regelmæssigt. Hvis du spænder i kroppen, så vil smerten kun blive værre, og dér taler jeg af erfaring. Hvis du bevæger dig meget, spænder, snakker, (skriger) eller noget i den stil, så bliver det KUN værre. Meget værre! Da jeg fik lavet mit knæ, fandt jeg en god teknik, der virkede på mig. Jeg stirrede på det samme sted på væggen, sad på den præcis samme måde, og hver gang nålen ramte mig og jeg havde lyst til at spænde, på slappede jeg bare af og fokuserede på at trække vejret og straks blev smerten lidt mildere. Og jeg lyver ikke, det virkede. Jeg kom nærmest i en slags trance og tænkte på alt andet en smerten og så gik tiden lidt hurtigere. Så træk vejret, spænd ikke, slap FULDSTÆNDIG af i kroppen, trods du har lyst til at gøre det modsatte. Både mig og min tatovør ville sige det.

8. Hold ikke pauser. Når du tatoveres, så hold kun pauser, hvis du skal tisse eller spise, ikke fordi det gør for ondt eller noget i den stil, for det bliver kun 10 gange værre, når din tatovør går i gang igen. Du skal jo tænke på, at det er et sår, så din krop vil hurtigst som muligt begynde at bearbejde det sår. Så snart at nålen løftes, så gør kroppen alt, hvad den kan for at "hjælpe". Så når man går i gang igen, bliver det forfærdeligt. Så lad vær med det, med mindre du ikke kan klare mere. Men så stop helt og kom igen en anden dag. Kroppen kan cirka kun klare 4 timer af gangen. Så bid det i dig og tag det i stiv arm, for hvis du holder pause, vil du fortryde det!

9. Lad være med at skabe dig. Bare lad vær. Lad vær med at skrige, råbe eller på andre måder, skabe en scene. Tatovørerne har IKKE ondt af dig. Du har selv valgt det, så tag dig sammen. Og at have venner med nytter ikke noget. Hos min tatovør må ens venner ikke være dér, hvor de tatoverer. Man må sidde i lobbyen. Det er jo en arbejdsplads og de gider ikke have folk rendende omkring dem, og det synes jeg KUN er fair. Så jeg bliver tatoveret alene og det er sgu fint. Og venner og familie har en tendens til at ynke en lidt og så bliver det altså værre.

Efter du er blevet tatoveret:
10. Gør som din tatovør siger. Når du er færdig, vil du få lagt folie omkring din tatovering og den skal du som regel have på indtil næste morgen. Og lad vær med at tage den af. Du har lyst til at vise frem, folien er irriterende og bliver rigtig klam, der en masse overskydende farve vil "løbe" ud af din tatovering. Men lad det sidde. Næste dag så tag det af, vaske den med neutral sæbe og lad den luft tørre. Og alle ved vel nok, at man skal komme creme på sin tatovering. Man kan købe creme hos sin tatovør, men jeg personligt, køber pentanol creme i Matas. Det er ikke for tykt og er beregnet til det. Man kan også læse sig til, at din tatovering ikke må blive tør, da skorpen kan falde af og rive farve med, men du skal ikke overdrive. Tag TYNDE lag på og dæk den ikke for meget, din hud skal kunne ånde. Hellere mange tynde lag end få tykke. Så hav altid en creme på dig indtil din tatovering af healet. Men skorpen ryger af efter en uges tid, hvis du plejer den ordentligt. Gør som din tatovør siger, brug KUN neutral sæbe til den, indtil den er healet og tag ikke sol, bad i klorvand eller noget i den stil, indtil den er healet. Det er ikke for sjovt, at de siger de, da der kan gå betændelse i den. Så pas på.

11. Tro ikke, at du skal ud og vise frem. Alle vil herre gerne vise deres nye tatovering frem, og det er forståeligt, men du må forstå, at den skal ha' ro. Det er jo et stort sår på din krop, så den vil hæve(RIGTIG MEGET, men det vil gå væk, se mit knæ dagen efter min tatovering her), det vil klø, det vil svi, det vil hæmme dig osv. Tro ikke, at du skal i byen dagen efter, ej heller, at en dags pleje er nok. Giv den tid til at komme sig. Og tro heller ikke at 4 dage er nok, der begynder der for alvor at kommes skorpe og det er altså ikke pænt. Efter en uge eller 2, så vil den være helt healet, men kræver stadig creme, men når skorpen er væk, så giver du den bare gas. Lige nu min knæ tatovering rimelig grim, da skorpen gør den så ucharmerende at se på, men det er en del af pakke, så giv den tid og lad være med at gøre noget overilet.

12. Niks pille! Lad nu vær med at pille. De første dage gør det selvfølgelig ondt, men når skorpen kommer på, så får du lyst til at klø, for lyst til at pille den af. Den kan næsten være helt væk og kan bare hænge ud fra tatoveringen, men lad det sidde! Du kan hive farve med ud og det kan kræve, at du skal have tegnet det op. For hvis du passer den ordentligt, kan du sagtens slippe for optegning. Ikke en eneste af dem, som jeg har fået hos Royal Tattoo, er blevet tegnet op, da det ikke har været nødvendigt. Så pil ikke ved den skide skorpe, selvom det er SÅ fristende. Igen, vær tålmodig.

13. Pas den efterfølgende. Alle ved, at når man tager meget sol, så bliver tatoveringer grimme og forsvinder. Jeg har lidt den holdning, at jeg behøver jo ikke blive brun, hvor mine tatoveringer er og jeg vil da holde dem smukke så længe, jeg kan. Så når det er sommer, så bruger jeg en solstift med højeste faktor og tegner der, hvor mine tatoveringer er. Det er tidskrævende, men hvorfor skade dem? Pas nu på dem! Og HVIS, du får en allergisk reaktion på blækket, så kontakt tatovør og læge med det samme!

Dette indlæg er selvfølgelig skrevet til folk, som får lavet store tatoveringer, som mig selv, men jeg håber, at alle der tænker på at få en tatoveringer, eller allerede har en, kan bruge mine råd til noget. Det er hvertfald mine oplevelser med det og det virker fint med mig. Det blev et meget tekst tungt indlæg, men der er mange der ikke ved, hvordan de skal agere hos tatovøren, hvordan de skal passe den og ej heller hvilke overvejelser, de skal gøre sig.

Så pas på jer selv og læs på stoffet inden, at nålen bliver stukket i dig! Når den først sidder der, er der ingen vej tilbage, men pas på, du kan måske blive grebet. 1 bliver til 2 og 2 bliver til 3, det er nærmest en afhængighed og det er en dyr en af slagsen! Hvis I har andre spørgsmål eller mangler at få afdækket noget omkring emnet, så skriv en kommentar eller skriv en mail(amalieremond@gmail.com). I må ikke være bange for at spørge mig eller en tatovør, vi vil gerne hjælpe dig til at blive tilfreds og sikker!

Follow on Bloglovin' and Facebook3 kommentarer :

 1. Fint, fint, fint indlæg, kære Amalie! Jeg går selv med tanken om fire nye til samlingen, og du har fuldstændig ret i, at man blive mere eller mindre afhængig.. ;-) Btw er jeg så vild med dine old school tatoveringer, de er simpelthen for fede!

  http://beingblackster.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Amanda! Mega afhængig! Glæder mig til at se dine nye projekter ;-) Jeg støtter altid tatoveringer! Og tak manner, jeg er selv ved at være glad for min samling, hvad kan det ikke blive til?!

   Slet
 2. Rigtig dejligt indlæg! Har selv planer om at få lavet min første tatovering til sommer, efter at have haft den i tankerne i halvandet år. Dette indlæg har hjulpet mig super meget og jeg ved nu noget, som jeg ikke anede før :-D

  SvarSlet